GLAZURE 1

Bela glazura

Materijal: 400 g šećera u prahu, 2 belanceta (80 g), kašika soka od limuna, 3 kašike vrele vode.

Priprema: Izmešajte šećer, belanca, sok od limuna i 3 kašike vrele vode. Ovom smesom glazirajte kolač ili tortu.

Karamel glazura:

Materijal: 200 g šećera, kesica vanilinog šećera, 3 kašike mleka.

Priprema: Prokuvajte mleko i umešajte u njega šećer i vanilin šećer. Glazura je gotova kad postane zlatnožuta. Vruću glazuru prelijte preko pečene kore.

Glazura od čokolade:
Materijal: 150 g čokolade, 100g butera, 3 kašike šećera u prahu, 3 kašike mleka, nekoliko kapi ulja.
Priprema: Mleko, šećer i čokoladu kuvajte na laganoj vatri, stalno mešajući, da se zgusne. Skinite s vatre i umešajte buter i ulje. Vruću glazuru prelijte preko kolača.

Glazura od čokolade II:

Materijal: 210 g šećera u kockama, 200 g čokolade, 50 g butera.

Priprema: Kocke šećera stavite sa malo vode (1 dl) da se kuva. Sirup ne sme biti suviše gust. Za to vreme otopite na pari čokoladu i nju polako sipajte, neprestano mešajući, ukuvan sirup. Buter promešajte sa čokoladnom masom da se potpuno sjedini. Prelijte glazurom koru torte.

Glazura od pomorandže:

Materijal: 420 g šećera u prahu, osušena i nastrugana kora od 2 pomorandže, sok od 2 pomorandže.

Priprema: Šećer, koru od pomorandže i sok mešajte na laganoj vatri da se šećer rastopi. Glazuru brzo prelijte preko torte ili kolača i nožem ravnomerno rastanjite i razmažite.

Šećerna glazura

Materijal: 350 g šećera, kesica sitno samlevenog vanilinog šećera, 2 belanceta, kašičica soka od limuna, prehrambena boja po želji.

Priprema: Umešajte šećer, vanilin šećer i belanca koja ste malo izlupali viluškom. Posle utrošenih 150 g šećera, dodajte sok od limuna, boju i preostali šećer, kašiku po kašiku. Dobro izmešajte i glazuru odmah prelijte preko torte.

FONDAN ZA UKRASE

Materijal: 450 g šećera u prahu, 2 belanceta (80 g), prehrambena boja, kašičica glicerina - sirupa (možete ga kupiti u apoteci). Glicerin sirup se koristi za izradu fondan smesa i fondan mase za ukrase od šećera.

Priprema: Umutite belance viljuškom u porculanskoj posudi i postepeno, kašiku po kašiku, dodajte šećer da se dobije kremasta masa, a onda dodajte glicerin i boju koju želite. Masa mora biti sjajna, kompaktna, ne sme da se lepi za podlogu. Ukoliko se ipak lepi, dodajte još malo prosejanog šećera u prahu. Ovu masu možete koristiti i za izradu cvetova špricem.