PRIPREMA MINJONA

Priprema minjona za mnoge domaćice predstavlja tajnu, mada su oni najatraktivniji oblik posluženja kolača. U poslastičarnicama, minjoni se pripremaju u najrazličitijim bojama, oblicima i lepo ukrašeni. Sa malo spretnosti svaka domaćica može da obraduje svoje ukućane i goste takvim minjonima.

- Testo za minjone sa najvećom pažnjom treba iseći na komade ili modlom izvaditi razne oblike. Možemo da ih na razne načine modeliramo, ali su najjednostavniji kvadrati, pravougaonici, okrugli i ovalni oblici. Najmanji ostaci testa su kod sečenja na kvadrate i pravougaonike,jer tu otpadaju samo krajevi, ali zato mnogo više ima ostataka kod okruglih i drugih formi. Ovi ostaci se mogu usitniti, dodati im malo nadeva, džema ili gusto ukuvanog sirupa od šećera, formirati male loptice, piramide, kupole, u mlakoj pećnici sušiti, zatim preliti glazurom i ukrasiti.

- Najbolji način prelivanja je da se minjoni nabodu na viljuške i tako umaču u glazuru. Ovaj način je ekonomičan samo kod prepremanja većih količina minjona. Premazivanje manjih količina kolača može se obaviti tako što se na viljušku nabodeni kolač nadnese nad sud sa glazurom, a kašikom preliva kolač. Kod pripremanja minjona poželjno je da oni budu raznobojni i raznovrsno ukrašeni, čak ako im je sadržaj isti. Zbog toga treba uvek pripremiti belu glazuru, podeliti na više delova i raznovrsno obojiti bojama za kolače.

- Pripremljene minjone obavezno stavljati u papirne korpice i tako ih poslužiti.