NUGAT - KOCKE

Potrebno je: 200 g šećera (kocke), 4 jajeta, 2 kašike mrvice, 2 kašike jake crne kafe, 1 kesica vanilin-šećera i 1 kesica praška za pecivo.

Nadev: 5 jaja, 100 g šećera, 1 kašika jake crne kafe, 100 g badema, 100 g lešnika, 150 g maslaca.

Glazura: šećerna glazu sa čokoladom.

Priprema:

Šećer preliti sa 2 kašike vode i kuvati dok ne dobije smeđu boju. U međuvremenu skidati penu varjačom. Polovinu kuvanog šećera izliti na hladnu ploču, posuti prah-šećerom, a drugu polovinu kuvati dalje sa sastojcima za nadev. Ohlađeni šećer istucati u avanu, penasto umutiti sa žumancima, vanilin-šećerom, dodati crnu kafu, mrvice,prašak pecivo i penu od belanaca, u podmazanom plehu ispeći. Ispečeno testo prepoloviti, polovinu namazati nadevom, a drugom polovinom poklopiti, iseći na pravougaonike, peliti glazurom, ukrasiti bademima ubadajući ih na sve stranice minjona.

Nadev:

Gusto ukuvati šećer, žumanca, crnu kafu, vanilin-šećer i ohladiti. Ovom kuvanom delu ostavljenom za nadev dodati pržene samlevene bademe i lešnike , vratiti na vatru i dopržiti, zručiti na hladnu ploču , posuti prah-šećerom. Kad se ohladi istucati u avanu, umešati sa ohlađenom kremom kojoj smo dodali omekšali maslac.